08 Twitter & Google

Twitter, Microblogging – Twitter er måske det mest hypede sociale medie for tiden, men selv om der er meget hype, kan det faktisk også noget. For at slå stemningen an, så lad mig citere dette meget sigende udsagn om sociale netværk:

Facebook er folk du engang har kendt,
Twitter er folk du gerne vil kende!

Kort fortalt er Twitter en tjeneste, hvor du kan “mikroblogge” med højst 140 tegn ad gangen (ja, det er cirka en sms). Hvad i alverden man så skal bruge det til, ja det er der delte meninger om… Og det endelige svar har nok slet ikke vist sig endnu, men der tegner sig efterhånden nogle mønstre:
1) Twitter er først med de sidste nyheder fra øjenvidnerne på stedet, fordi det er nemt og hurtigt.
(Ting som jordskælv i København og flystyrt i Amsterdam blev først “rapporteret” af øjenvidner på Twitter)

2) Twitter er (måske lidt overraskende) blevet et sted for dialog (og samtale) – mediet er så hurtigt, at man lynhurtigt kan få svar på spørgsmål, nyttige links, referencer osv.

3) Twitter er også (som kritikerne påpeger) en endeløs strøm af (ligegyldige?) udsagn fra folk, der føler trang til at publicere det på internettet, når de drikker en kop kaffe, eller vise et billede af deres nybagte brød* [*men dér kan man så redde sig bagetips om brødbagning i gryder og få surdej af flinke fremmede!]

Twitter er egentlig ikke et netværk – men snarere en informationsstrøm, som folk så netværker med hinanden i. Man kan “følge” andres “Tweets” – og måske følger de også dine, men det er ingen nødvendighed. Det spændende ved Twitter er ikke at “finde sine venner”, men snarere at følge interessante mennesker med samme interesser, som du måske ikke kender – og derved få noget ny inspiration.

Synes du Twitter er et mærkeligt medie, så læs @marks’ gennemgang af myter og virkelighed – som også indeholder en glimrende guide til at komme i gang med Twitter. Og vil du vide, hvordan du bruger Twitter bedst til alt mellem himmel og jord, så tjek Mashables Twitterguidebog.

Udfordring 1: snak med @deandre om #spændendeemner

Opret dig som bruger på Twitter.com – og kig på, hvad nogle af de andre diskuterer. Man henvender sig til andre ved at skrive @deresbrugernavn.
Prøv at se, hvad der sker, hvis du søger på et emne, her ordet Learning.
Måske har du allerede opdaget, at folk tit sætter en “havelåge” foran et #emneord – de kaldes “Hash tags” [hash key er #-tegnet på engelsk] og Tags for emneordene på nettet kender du jo allerede. Hashtags gør det nemmere at søge og få relevante emner fx. vha. search.twitter.com
På konferencer, møder osv. bliver det mere og mere almindeligt at vælge et fælles hashtag (som fx. #cphtwestival), for så man kan følge med i, hvad de andre siger ved at søge på det fælles hashtag – eller måske diskutere oplægget, mens det foregår (for dem, der kan multitaske).
Find relevante Tags at søge på, og prøv dig frem… Måske finder du nogle inspirerende folk at “følge”?

Udfordring 2: Twitter er en strøm, ikke en hjemmeside
Dine og de andres “tweets”, kan godt nok ses på Twitter.com – men i virkeligheden er det data i en tabel i en database et sted – og takket være åbne standarder på nettet, kan de også læses og skrives andre steder (hvad de fleste foretrækker, Twitters brugerflade er temmeligt rudimentær). Du kan tweete fra din telefon, fra en gratis applikation (et lille program) du downloader og installerer på din computer, som fx. Tweetdeck, og det du skriver (dine “tweets”) kan også vises på din blog, i din Facebookstatuslinie, ja, hvor du nu end kan finde ud af at hente dem ind (der er masser af plugins og apps til den slags).
– En lidt længere forklaring om trenden med datastrøm Vs hjemmesider kan du finde her.

Udfordring 3: Google er ikke bare søgning på Google.com
Her i 23 Ting-kurset har du allerede mødt blogsøgning, Google reader og Google Docs – men Google har meget mere at byde på, og der kommer løbende flere muligheder til:

– Søg efter videnskabelige artikler med Google Scolar
– Få en kaldender du kan dele med andre (hvis du vil)
– Find din destination (eller zoom ind på hotellet i Paris) på Google Maps
– Drop den gamle Hotmail-konto i privaten og få Gmail – hvor du kan søge i stedet for at sortere og smide ud, sætte filtre op, så dine nyhedsbreve ender i en mappe, i stedet for at overvælde din indbakke.
– Træt af kilometerlange mailkorrespondancer med dine samarbejdspartnere? Opret en google-gruppe.

Og Google hjælper dig selvfølgelig hjertens gerne i gang med det hele, klik på hjælp og få en introduktion til de forskellige funktioner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *