06 Delicious – Tag den! (og blogsøgning)

Du gemmer sikkert dine yndlingswebsider i dine “favoritter” (Internet Explorer) eller “bogmærker” (Firefox) i din browser – men så kender du sikkert også problemet; linket ligger derhjemme eller på arbejdet eller i hvert fald IKKE på den computer du har lånt i denne uge…
Men de problemer er det slut med nu; med Delicious kan du nu gemme dine bogmærker ude på nettet og have adgang til dem fra en hvilken som helst computer.
Og det er sågar kun fordelene ved dine egne bogmærker; hvad siger du til at kunne kigge i dine forbilleder, dine kolleger, dine yndlingseksperters bogmærker – og se hvilke nye spændende sider de har fundet frem til? Eller at kunne abonnere på et RSS-feed med alle de bedste sider om dit forskningsfelt? Eller kunne sende et link til din kollega om en fantastisk side – mens du alligevel tilføjer den til dine bogmærker? Det lyder smart, og det er det også; Delicious er svaret, se en præsentation her:

For at det skal blive rigtigt smart, så er det godt at forstå lidt om “tags”. Tags er emneord som du kobler på dine links, og du kan tilføje så mange som du gider – de kan handle om indhold, form, type, brug, ja hvad som helst du (og andre) kan bruge til at søge på senere. Præcis som du så, at billederne er tagget på Flickr (så de kan søges frem på sted, motiv, vinkel, osv.) – så er alle brugernes bogmærker på Delicious tagget med emneord – og du kan søge i både dine egne og deres.
Vil du vide lidt mere om Delicious, kan du lære mere her, men du kan også bare gå i gang med at lege dig frem:

Udfordring 1:
Opret dig som bruger på Delicious.com og sig i processen ja tak til at importere dine favoritter/bogmærker fra dine browsere.
Installer en udvidelse til din Firefox-browser, så det bliver nemt at tilføje nye bogmærker til Delicious. Hent udvidelsen her, installer og genstart Firefox – så har du fået 3 nye knapper i Navigationslinien i din Firefox:
Den ternede bringer dig ind på din hovedside i Delicious med alle dine bogmærker.
Den blå åbner en sidebar med dine bogmærker i din browser.
Den grå “Tag”-knap klikker du på, når du finder en ny side, du gerne vil gemme.

Udfordring 2:
Delicious_tagsLeg med Delicious – søg i Delicious-tags inden for dit felt: Under “Tags” / Explore kan du søge i alles bogmærker; tjek dit yndlingsemne og bliv opdateret. De sider der falder i din smag kan du selv bogmærke og tagge med relevante tags (emneord), ved at klikke på det nye TAG-ikon i din browser.
Gå ind på en af dine yndlingssider og klik på din nye “Tag”-knap – og tilføj nogle tags i pop-op vinduet.
Bemærk:
Du kan hakke af i “Privat”-boksen, hvis du ikke vil dele lige dette link.
Beskrivelser behøves ikke, medmindre du har nogle noter til siden, du vil gemme her.
Hvis det er en populær side kan du se, hvilke tags andre allerede har tilføjet, og du behøver ikke selv skrive – du kan bare klikke på dem du også vil bruge.

Udfordring 3:
Prøv at finde nogle blogs om dine yndlingsemner (de handler nemlig ikke alle om katte eller kedsomhed i parforholdet) – Søg på dine foretrukne emneord i Googles blogsøgning, som du finder på blogsearch.google.com – finder du særligt gode sider/indlæg kan du tagge dem på Delicious (klik på Tag-knappen), ser de generelt interessante ud, kan du jo abonnere på dem via RSS, som du tidligere har lært.

For de øvede:
Prøv dig frem til den perfekte kombination af tags i din Delicious-søgning, der rammer dit interesseområde – og kan du finde ud af at abonnere på et RSS-feed af din søgning?
Tjek hvem det er, der tagger de samme sider som dig, tjek deres andre sider og tags og føj dem til dit netværk – hvis de finder gode sider. Føj dine kolleger til dit netværk – og send dem besked, når du finder og tagger noget for dem!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *