04 Wiki

Hvad er en wiki? En wiki er en samarbejdsside, som enhver kan tilføje, fjerne og redigere i. Det smarte ved en wiki er:

  • Alle (brugere som gæster, hvis det er en åben wiki) kan tilføje, redigere og slette indhold
  • Historie-funktionen gør det nemt at holde øje med, hvad der er ændret, og af hvem
  • Tidligere udgaver af siden kan ses og evt. genoprettes hvis det er nødvendigt
  • Brugerne skal ikke kunne HTML, wikier bruger en meget simpel syntaks og det er nemt at tilføje indhold.

Udfordring 1: Leg med Wikipedia
wiki_fanerDet største og bedst kendte eksempel på en wiki er selvfølgelig det verdensomspændende leksikon Wikipedia, som også findes på dansk. Den engelske udgave har i skrivende stund over 3 mio. artikler, skrevet,  redigeret, rettet og genoprettet af almindelige brugere som du og jeg.
Har du opdaget, at hver enkelt side i en wiki faktisk har 4 faner? Ud over artiklen (som er det opslag man lander på, når man slår op i Wikipedia) er der også en diskussionsside, en redigeringsside og en historik. Kig på nogle forskellige opslag (vælg noget, der interesserer dig) og se, hvad de forskellige faner viser. Vælger du et kontroversielt emne vil du se stærk aktivitet på diskussionsfanen og på historikken kan du se, at siden har været redigeret mange gange – og måske også at den er blevet genoprettet til en tidligere udgave efter holdningsmæssigt “farvede” rettelser… Men derfor skal man jo stadig ikke ukritisk tro på alt, hvad man læser på Wikipedia – som de også selv påpeger.
Et par holdninger:
Læs mere om Wikipedia og dens troværdighed (på dansk)
Natures undersøgelse: Wikipedia Vs Encyclopaedia Britannica…

Udfordring 2: Installer Wikipediasøgning i Firefox
wiki_soegGør det nemt at søge i Wikipedia med en tilføjelse til din Firefox browser. Måske bruger du allerede søgevinduet i øverste højre hjørne af din Firefox? Klik på den lille pil ved siden af Google-ikonet og vælg “Håndter Søgetjenester” og derefter “Hent flere søgetjenester” og find alle dem du lyster – eller bare klik her, for at hente en wikipedia-søgetjeneste. Så snart du har genstartet din Firefox kan du nu søge i Wikipedia fra hjørnet af din browser (klik på pilen for at vælge en anden søgetjeneste).

Udfordring 3: Wiki-redigering
Én ting er at læse i en wiki, nu skal der skrives – lav den lille opgave i “Sandkassen” ovre i vores E-læringswiki.
Du kan finde inspiration til brug af wikier i undervisning på flere af gratiswikierne: wikispaces, wetpaint.

Udfordring 4: Blog om wiki:
Skriv et indlæg på din blog: Om din oplevelse med at lære om wikier, om dine planer for brug af wiki i undervisningen, Om alt hvad der er galt med wikipedia… Det er op til dig, bare det handler om wiki.

For de øvede: Få din egen wiki – og få inspiration til at bruge den i undervisningen
Vidste du, at du kan få din egen wiki på wiki.ku.dk? Det tager et par dage – men skal det ikke være på ku.dk, så kan du også nemt oprette dig en gratis wiki mange steder på nettet, fx. wikispaces, wetpaint eller PBWorks.
Flere af dem har også inspiration til brug af wikier i undervisningen: wikispaces, wetpaint.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *