03 Flickr-billeder og Creative Commons


Me Fish!
Originally uploaded by Hamed Saber

Folk har delt billeder på internettet siden 90’erne, men det var en tjeneste ved navn Flickr, der udvidede begrebet “deling” til at omfatte deciderede fællesskaber på nettet eller “online communities”. Flickr er verdens største billeddelingstjeneste – og er kendt som et af de første steder på nettet, der brugte “Tags” (emneord/keywords) til at sortere billederne, koble brugernes associationer på billederne og skabe forbindelser både mellem brugerne og billederne.

Udfordring 1: Flickr
Leg med Flickr: Start med at oprette dig som bruger på Flickr (Flickr er en del af Yahoo, så har du allerede en konto dér, kan du logge ind med den). Find ud af, hvordan tags fungerer, hvad grupper er for noget og kig på, hvordan andre bruger Flickr.
Her er nogle links til at komme i gang:
Tag en rundtur i hvad Flickr er, og hvad du kan bruge Flickr til – og er du i tvivl om noget, så tjek Flickrs FAQ.
Tag et kig på de mest interessante billeder: Interesting/Last 7 Days, udforsk de mest populære tags og prøv at søge på nogle tags selv – fx. skyer.

Udfordring 2: Flickr + Blog
Nu har du leget lidt med Flickr; du har opdaget søgning på tags, du har sikkert fundet grupper af billeder med samme motiv, taget fra samme vinkel, på samme sted, i samme lys osv. Nu er det tid til at vælge ét billede til at lægge på din blog – og skrive lidt om oplevelsen, om billedet, om Flickr – eller hvad du nu har lyst til.
Kig dig omkring på Flickr – find et billede som du synes er noget særligt og lav et blogindlæg om det.
Eller: Tag selv nogle billeder (med kamera eller mobiltelefon) – gerne her på KU og upload dem på Flickr. Tag billederne med “23KU”, og få et af dem vist på din egen blog.
Lav enten et link til billedet – eller endnu bedre; få vist billedet på din blog.

Der er flere måder at få billeder på Flickr og din blog:

  • Upload billeder til Flickr i store mængder med et lille program, eller tag nogle enkelte via webbrugerfladen, så skal du ikke installere noget.
  • Sæt en forbindelse op mellem din Flickr-konto og din blog, så får du en knap i Flickr “Blog this” – og alt derefter kan klares med et tryk på knappen.
  • Eller find billedets URL på Flickr og indsæt derefter billedet i dit blogindlæg ved at vælge Upload/Insert – Add an image – URL.

Udfordring 3: Creative Commons
Creative CommonsNår vi alle deler billeder osv. på nettet, så dukker det evige spørgsmål om copyright op – og derfor har verden også set en ny type rettighedsbeskyttelse; Creative Commons. Tanken er – som navnet antyder – at vi kan dele og være kreative med hinandens arbejde, men stadig holde styr på, hvem der har lavet hvad – læs mere om Creative Commons her (på dansk). Der findes flere forskellige typer CC-licenser og det er nemt at sammensætte sin egen licens, man vælger bare om man vil give andre ret til at bruge værket kommercielt, om de må “remixe” det, og om deres værk skal deles lige som dit. På Flickr kan du nemt finde billeder, som du gerne må bruge (og evt. ændre i), da de er udgivet under en CC-licens – når blot du angiver, hvem ophavsmanden er: Søg i CC-billederne her.

Udfordring 4: Billedvisningsplugin til din Firefox
CoolirisNår man kigger på mange billeder på én gang – fx. et sæt, eller et tag på Flickr, eller ved en billedsøgning på Google – så kunne det være dejligt at kunne overskue mange billeder på én gang, og kunne zoome ud og ind hurtigt – Det kan du med denne fantastiske tilføjelse til din firefox browser; Cooliris. Installér den, genstart Firefox, find et stort sæt billeder og klik på det lille Cooliris ikon, der dukker op, når du kører musen ind over et billede. Voila! Så er der billedfremvisning for alle pengene.

Billeddelingsetik (og billedlåningsetik)

  • Husk at spørge dem du tager billeder af, om det er okay at offentliggøre dem (ellers kan du stadig lægge dem på Flickr, men sæt synligheden til “privat”) – og i særdeleshed, når det drejer sig om billeder af (andre folks) børn.
  • Husk altid at kreditere fotografen, når du bruger andre folks billeder (Flickr giver dig automatisk en URL med link til fotografen – som det CC-billede jeg har lånt ovenfor).

Ekstra: For de meget øvede
Flickr har en åben API, og det er derfor nemt (og tilladt) at få Flickr til at “snakke med” andre tjenester, eller trække billeder ud af Flickr på mange måder. Læs mere om hvordan, tjek nogle af de forskellige muligheder (apps) ud. Det er også derfor, det er nemt at lave mash-ups, dvs kombinere datastrømme flere steder fra, og skabe noget nyt ud af de kombinerede informationer – som fx. verdenskort med dine Flickr-billeder (vha. geotagging) – se en lang liste over Flickr Mash-ups her og bliv inspireret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *