02 Feeds: RSS og Feedlæsere

feed-icon-28x28Måske har du set det orange logo? RSS eller bare “feeds” er en nem måde at lade dine nyheder komme til dig ved at abonnere på det, der interesserer dig. Start med at se denne inspirerende lille video om, hvad det smarte ved RSS/feeds er:

Hvordan virker det?
Den korte forklaring er, at et feed er en måde at sende indholdet (men ikke layout osv) af fx en blog eller en hjemmeside. Du kan forestille dig, at din blog/hjemmeside udsender et “radiosignal”, som dine læsere så kan modtage ved at abonnere på dem – uden at gå ind på din side.
Som læser kan du få leveret alle nyheder fra dine yndlingssider og -blogs direkte til din “modtager”, nemlig din Feedreader. Så kan du nøjes med at gå ind på én side og se alt hvad der er kommet af nyt på alle dine yndlingssider.

Lidt mere teknik (for de særligt interesserede):
Hvis du vil læse mere om feeds, og hvordan de fungerer kan du fx gøre det her. Har du en hjemmeside i et system, der ikke automatisk “laver” et feed for dig, så kan du bruge Feedburner til at lave et feed, som dine læsere kan abonnere på.
Og hvis vi skal være lidt tekniske, så er RSS faktisk kun ét slags feed-format, der findes også Atom-feeds, men eftersom RSS kom først, bruger folk gerne betegnelsen RSS til at tale om alle slags feeds. Men den slags teknikaliteter behøver man nu slet ikke bekymre sig om som almindelig bruger – men det er derfor mere korrekt at tale om “feeds”, medmindre man specifikt taler om RSS-formatet.

Udfordring 1:
Få dig en “læser”, dvs. en Feedreader. Jeg anbefaler Google Reader, det kræver at du opretter en Google-konto (du har måske én i forvejen, hvis du fx. bruger Gmail eller andre Google-tjenester).
Kan du ikke lide Google Reader, kan du vælge at bruge fx. Bloglines i stedet.
Opret en konto – så er du inde i din feedreader, og klar til at abonnere på nogle sider.
Her finder du en lille introduktion til din nye feedreader.

Udfordring 2:
Så skal du finde nogle sider at abonnere på. Du kan jo starte med at abonnere på denne blog, så du får besked, hver gang, der er kommet en ny opgave.
Det kan du gøre på flere måder. Ovre i sidebaren til højre på denne blog finder du feed-links under punktet “Meta”. Som du ser kan du både abonnere på indlæggene (de nye opgaver), men du kan også abonnere på nye kommentarer, hvis du vil følge med i, hvad de andre spørger om. Klik på “RSS af indlæg” og begynd at abonnere.

Udfordring 3:
feedfirefoxDer er også en anden måde: nogle gange kan det nemlig være lidt svært et regne ud, hvor “abonner-knappen” er på en side, og så er det heldigt, at din browser Firefox er så smart, at den selv finder feedet for dig.
Hvis du kigger oppe i din browsers adresselinie, så laver Firefox dig et lille feed-ikon yderst til højre i linien, hvis der er et feed for den side, du kigger på.

  • Gå nu ind på nogle af dine yndlingssider, og find nogle feeds du kan abonnere på.
  • Og så skal du selvfølgelig lave et lille indlæg på din egen blog om Feeds, det kunne jo fx handle om: Synes du det er smart? Kan du bruge det til noget i din undervisning/research/osv? Har du fundet nogle særligt gode sider, og havde dine yndlingssider et feed?

Leg videre:
Rigtigt store nyhedssider har gerne mange feeds, se fx Politikens oversigt over feeds, du kan abonnere på.
Du kan jo tjekke om der er nogen, der blogger om dit yndlingsemne: Søg på Googles blog-søgetjeneste og abonner, hvis du finder noget spændende.
Vil du have hurtige danske nyheder & blogs, så kig ind på overskrift.dk – der tikker alt det nyeste danske ind.
Hold øje med adresselinien i din browser, når du surfer på internettet; rigtig mange sider har et feed man kan abonnere på.

Ekstra: For de øvede
afmeld_feed– Vil du rydde op i dine feeds (men ikke ophøre med at abonnere), kan du klikke på “marker alt som læst”, så forsvinder de 979 ulæste poster fra din reader, men du får stadig de nye der kommer fremover.
– Tjek også menupunktet “indstillinger” i øverste højre hjørne – her kan du slette mange feeds på én gang – eller få dig nogle smarte knapper til din browser i fanen “godter”
– Og har du allerede uoverskueligt mange nyheder i din feedlæser; Så er det tid til at finde ud af, hvordan du holder op med at abonnere på feeds, som du aldrig får læst. (Klik på feedet ude i venstre side, og vælg derefter “feedindstillinger” i menuen foroven – og vælg afmeld)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *