01: Lav din egen blog

I dette program skal du selv lære og lege dig igennem (mindst) 23 nye ting. For at dokumentere din indsats og kunne holde styr på det hele, skal du lave en blog til formålet. Hver uge, når du har udført ugens opgaver, skal du notere hvad du har lavet, og dine overvejelser omkring det, på din blog
Bloggen bliver din portfolio for 23 Ting-forløbet. Vi kan alle følge med i, hvordan det går – og lægge kommentarer med hjælp eller forslag til anden brug. Men det er også det sted, hvor du selv kan notere dig, hvad du synes om ugens ting, hvor du tror du kan få gavn af den, og ikke mindst overveje om det er noget du kan bruge som underviser, eller om det er noget du direkte kan bruge i din undervisning. Det er altså også et sted at reflektere over, hvad du lærer.

Hvad er en blog?
En blog (kort for weblog) er en meget simpel måde at udgive noget på nettet. Man kan alene, eller sammen med andre, udgive sin tekst, sine billeder, videoer osv. lige så let som at skrive en mail. På grund af bloggens hurtige, lette form, bruges den mest til mindre og ofte personlige indlæg i uformel stil – men derfor behøver det jo ikke være useriøst; der er direktørblogs, forskerblogs, ITblogs, ja på KU blogger rektoratet såmænd.

Bloggen har en fast sidebar med fx. arkiv, sider og måske en tagcloud – men hovedindholdet er posterne, eller dine indlæg. Posterne er sorteret omvendt kronologisk, så det nyeste altid står øverst. Man kan oprette en blog gratis mange steder; fx. på wordpress.com eller blogger, men vi har faktisk vores egen bloginstallation her på KU – så den vil vi selvfølgelig bruge. Du kan skrive på din blog fra en hvilken som helst computer med adgang til internettet. Du kan vælge om alle eller kun inviterede brugere må læse med – Mange synes dog at det sjoveste ved bloggen er den dialog, der opstår i kommentarerne fra læserne.

Udfordring 1:
Gå ind på Blogs.ku.dk og opret dig som bruger (hvis ikke du er det allerede), du skal bare klikke på “Klik her for at få din blog”

opret-brugerJeg anbefaler at du vælger starten af din mailadresse (det før @) som dit brugernavn, så kan ved vi andre, hvem vi evt. skal tilføje som brugere.

Nøjes med at bede om et brugernavn i første omgang. Så får du tilsendt en bekræftelse på din mail. Når du har bekræftet den og er logget ind på sites.ku.dk, så opret en blog: Jeg foreslår at du kalder den 23ditmailnavn, altså fx. 23annettep.sites.ku.dk – så bliver det lettere at finde dem – og hvem ved, måske får du brug for dit eget navn til en blog om noget andet på et senere tidspunkt.
Så skulle du gerne have fået dig en blog!

Mere hjælp:
Hvis du vil have lidt mere hjælp til, hvordan en blog fungerer, så har WordPress en del små videoer om det.

Udfordring 2:
Skriv dit første indlæg på bloggen. Det behøver ikke være langt eller klogt – bare du registrerer at du har fået en blog og er kommet i gang med “23 Ting”. du kan få hjælp i denne lille video fra WordPress, en lidt længere forklaring har jeg i denne lille podcast om det her (den er ikke lavet på den seneste opdatering af wordpress, så derfor ser det ikke helt rigtigt ud – men se den alligevel – jeg laver en ny snarest!)

Udfordring 3:
Skriv URLen til din blog (fx. ting.blog.ku.dk) og dit brugernavn (fx. annettep) som en kommentar ovre på deltagersiden (klik her for at komme derover) – så alle deltagere kan finde hinandens blogs og blive inspireret – og jeg kan følge med i, hvordan det går – og eventuelt komme med hjælp, forslag og ideer.

Udfordring 4:
Leg videre med bloggen: prøv at kommentere en af de andres blog, kan du indsætte et billede, lave links i din tekst, embedde videoer fra nettet?

Og er du blevet rigtigt øvet:
Kan du ændre udseendet på din blog (vælge et nyt tema)? Sætte andre widgets i din sidebar? Bruge Kategorier og tags? Uploade en Gravatar? Blogge (billeder?) fra din mobiltelefon?
Kun fantasien sætter grænser, og der er masser af tips og ideer i de små instruktionsvideoer fra WordPress.

2 tanker om “01: Lav din egen blog”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *